24 Ağustos 2011 Çarşamba

İSLAM'DA BİR İNSANLIK SUÇU: "CARİYELİK"

Cariyeliğe cevaz veren ayetlerde Kuran, kelime olarak "cariye" demiyor, mealde yazıyor. Bu İslamcılar tarafından kullanılıyor ve “Orada cariye kelimesi yok mealde ekliyorlar. Kuran cariyeliği onaylamaz" diye yalan söylüyorlar. Bunu ben de biliyorum ayetin orijinalinda cariye kelimesi yok ama bunun ne önemi var ki hangi kelimeyle söylersen söyle ne ad verdiğin önemli değil. Adı ne olursa olsun buralarda bahsedilen kadına yapılanlar reva mı? Bu ayetlrede bahsedilen durumdaki kadın siz olmak ister miydiniz? Şu evli de olsa haram olmayan kadınlar, bizim "cariye" dediğimiz şey değilse ne olabilir?

(Savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı. (Bunlar) üzerinize Allah’ın emri olarak yazılmıştır. Bunların dışında kalanlar ise, iffetli yaşamak ve zina etmemek şartıyla mallarınızla (mehirlerini verip) istemeniz size helâl kılındı. Onlardan (nikâhlanıp) faydalanmanıza karşılık sabit bir hak olarak kendilerine mehirlerini verin. Mehir belirlendikten sonra, onunla ilgili olarak uzlaştığınız şeyler konusunda size günah yoktur. Şüphesiz ki Allah (her şeyi) hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.(NİSÂ Suresi 24. Ayet )


Şurda bir eş alın ya da "sahip olduğunuz" ile yetinin diyorken sahip olunan şey eş değil çünkü "veya" var hem de eşten ayrıca söylenmiş, bu cariye değilse ne?

Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın. Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.(NİSÂ Suresi 3. Ayet )

Ahzab 50'de gene eşten ayrı olarak elinin altında bulunan kadın var, hem de ganimet.

Ey Peygamber! Biz sana mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah’ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan kadınları; seninle beraber hicret eden, amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helâl kıldık. Ayrıca, diğer mü’minlere değil de, sana has olmak üzere, mehirsiz olarak kendini Peygamber’e bağışlayan, Peygamber’in de kendisini nikâhlamak istediği herhangi bir mü’min kadını da (sana helâl kıldık.) Mü’minlere eşleri ve sahip oldukları cariyeleri hakkında farz kıldığımız şeyleri elbette bilmekteyiz. Bütün bunlar, sana herhangi bir zorluk olmaması içindir. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.(Ahzab/50)

Cariye özgür olmayan kadın (köle kadın) adı anılmasa da o. Yani şu ayette müşrik kadına yeğlenen mümine nedir?


Müşrik kadınlarla, onlar iman edinceye kadar evlenmeyin. Özgürlüğünden yoksun inanmış bir kadın, müşrik bir kadından - müşrik kadın sizin hoşunuza gitse de - çok daha hayırlıdır. Müşrik erkeklerle de onlar iman edinceye kadar nikâhlanmayın. İnanmış bir köle, müşrik bir erkekten - o hoşunuza gitse de - çok daha hayırlıdır. Bu müşrikler sizleri ateşe çağırır. Allah ise sizi, izniyle cennete ve affa çağırır. Ve ayetlerini insanlara açık açık bildirir ki, düşünüp öğüt alabilsinler. (BAKARA Suresi 221. Ayet)

Kuran cariyeliği yasaklamadığı yetmezmiş gibi yukarıdaki ayetlerle bu insanlık dışı iğrenç kuruma onay vermiş, bu pisliği meşrulaştırmıştır.

Hiç yorum yok: