29 Ocak 2015 Perşembe

FEYSBUUKUMUN HALLARI


Kısa bir süre önce facebook’ta dolanan tuhaf bir videoya rasgeldim. Aslında tuhaf olan video değildi. Tuhaf olan bu videonun facebook’ta dolanmasıydı. Facebook’un ne kadar vaktimizi çaldığını, sevdiğimiz insanları facebook yüzünden ihmal ettiğimizi vs. söylüyor; boyuna facebook’un zararlarından bahsediyordu. Bir başka tuhaflık ise bu videoyu facebook’ta paylaşan paylaşana… Dahası yüzlerce beğeni almış. Yüzlerce facebook kullanıcısı, facebook’un ne kadar kötü ve zararlı olduğunu anlatan bu videoyu facebook’ta paylaşmış. E ne diyelim? Allah facebook’tan razı olsun; facebook olmasaydı facebook’un bu kadar zararlı olduğunu nasıl duyuracaklardı?
Facebook’un zararlı olmasının nedeni vaktimizi çalması ve sevdiklerimize vakit ayıramayışımızmış. Yahu Allah aşkına işine vakit ayır, sevdiğine vakit ayır, şuna vakit ayır, buna vakit ayır… İnsan biraz da kendine vakit ayırmak ister, biraz da bir iki komik karikatüre gülmek, birkaç güzel yazı okumak ister, belki biraz da oyun oynamak ister. Facebook’la da kendine biraz vakit ayırırsın bunda ne kötülük var ki? Hem sevdiklerimizin doğumgününü kutladığımız, uzaktaki bir sevdiğimizle sohbet edebildiğimiz facebook sevdiklerimize vakit ayırmayı engellemek şöyle dursun tam tersine buna yardımcı oluyor. Ayrıca bu videonun ironik bir şekilde facebook’ta paylaşılması ve beğeni alması, insanların aslında bu videoya hiç de inanmadığını gösteriyor. Çünkü bu videoyu izleyenler, videonun tavsiye ettiği gibi facebook’u bırakmak yerine bunu beğenip paylaşıyor ve mutlu mesut facebook’ta gezinmeye devam ediyor.
Facebook, internet gibi şeylere niye saldırıyorlar anlamak zor. Her seferinde mazeret aynı, çevremizdeki insanlara vakit ayıramıyor oluşumuz ileri sürülerek böyle konuşuluyor. Facebook yokken hatta internet de yokken aynı şeyi televizyon için diyorlardı oysa. Evet 90’larda insanımız televizyonu bütün kötülüklerin anası bellemişti adeta. Ve o zaman da televizyonu kötüleyen herkesin evinde televizyon vardı. Facebook’a ve internete biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum. İnsanların ara sıra eğlenmeye ihtiyacı var, demiştim onu geçelim internet sadece eğlence amaçlı değil eğitsel amaçlarla da kullanılabilir. Birbirinden güzel makaleler, gazete ve dergiler, filmler, belgeseller vs. internette bol bol bulunan şeyler.
Hem facebook biraz da insanların karakterini ortaya koyuyor, facebook’u sevmemin bir nedeni de bu. Bir hasta için kan aranıyor, trombosit aranıyor; tanımadığınız biri, ama olsun… Hayat kurtarmak önemli. Bunu bir grupta paylaşıyorsunuz ve insanlara paylaşsınlar diye yalvarıyorsunuz. Hayat meselesi olduğunu söylüyorsunuz, kimse paylaşmıyor ve siz bunu o grupta kimlerin gördüğünü de biliyorsunuz. Paylaşınca ne olacak, taş atıp da kolun mu yorulacak? Ama bazı insanlar öyle bir hale gelmiş ki bir hasta insanın ölmesini bile umursamıyorlar.
Onu geçtim bir şeyleri beğenme; o beğen butonuna tıklama var ya o da bazen insanların karakteri hakkında sağlam fikir verip, kişileri daha iyi tanımamıza yardımcı oluyor. Bu sadece beğenilen şeyin içeriği ile de ilgili değil. Onu nasıl beğendiğimiz de bazen karakterimiz hakkında bir şeyler anlatıyor. İzah edeyim: Kısa bir süre önce birileri bir karikatür yapıyor, sonra bunu facebook’ta paylaşıyor. Karikatürü yapanın arkadaş listesinde üniversitedeki bir hocası var; hoca da bunu beğeniyor ve paylaşıyor. Buraya kadar hiçbir sorun yok. Hoca beğenmiş ve paylaşmış, hocanın eline sağlık burda bir sıkıntı yok.
Peki sonra ne oluyor? İşte devamında bir sıkıntı var… Bu kişinin arkadaş listesindeki bir sürü öğrenci karikatürü, karikatürü yapan arkadaşlarının duvarında değil de hocanın duvarında beğeniyor. Oysa orda yazıyor zaten kimin kime ait fotoğrafı paylaştığı ve çizen kişi karikatürün kenarına da imzasını atmış. Bununla beraber karikatürist arkadaş çizdiği karikatürü kendi duvarında iki kişinin beğendiğini görüyor ki bu iki kişiyi tanımıyor ve sonra bakıyor ki bunlar hocasının arkadaş listesinde olan iki kişi. Karikatürü de hocanın duvarında görmüşler; ama hoca karikatürü çizenin adını vererek paylaşıyor ve karikatürün kenarında da imza var. İşte bu iki karakter sahibi insan da gelip karikatürü kim yaptıysa onun duvarında beğenerek kişiliklerini ortaya koyuyor. Bir tarafta karikatürü arkadaşının duvarında değil de hocanın duvarında beğenen tayfa, diğer tarafta o hocanın arkadaş listesinde olup da karikatürü yapanın duvarında beğenen iki insan.
Diyeceğim o ki facebook güzeldir, iyidir arkadaş. Bazen gerçek hayatta farkedemediği detayları insana gösterip güzel güzel aydınlatır bizleri. Facebook iyidir iyi.   

Hiç yorum yok: