18 Mart 2009 Çarşamba

KURAN'A GÖRE BİZE KİM ŞEFAAT EDECEK?

Şefaat konusunda Kuran hükümleri birbirini tutmaz bakınız:

Ve hiç kimsenin, hiç kimse adına bir şey ödemeyeceği, hiç kimsenin şefaatinin kabul edilmeyeceği, hiç kimseden bir fidye alınmayacağı ve yardım görülmeyeceği bir günden sakının. (BAKARA SURESİ / 48)

Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasında olanları altı günde yarattı, sonra arşa istiva etti. Sizin O'nun dışında bir yardımcınız ve şefaatçiniz yoktur. Yine de öğüt alıp-düşünmeyecek misiniz? (SECDE SURESİ / 4)

Şimdi yukarıdaki iki ayette şefaat edenin yalnız Allah Allah olacağı başka şefaat eden olmayacağı vurgulanmış. Peki şimdi aşağıdaki ayetlere bir bakalım:

Artık, şefaat edenlerin şefaati onlara bir yarar sağlamaz. (MÜDDESSİR SURESİ / 48)

O gün, Rahman (olan Allah)'ın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaati bir yarar sağlamaz. (TAHA SURESİ / 109)

O'nun katında izin verdiğinin dışında (hiç kimsenin) şefaati yarar sağlamaz. En sonunda kalplerinden korku giderilince (birbirlerine:) "Rabbiniz ne buyurdu?" derler, "Hak olanı" derler. O, çok yücedir, çok büyüktür. (SEBE' SURESİ / 23)

Oysa bu surelerde Allah başkalarına şefaat için ruhsat vermiş ve onların şefaatini kabul ediyor. İyi de hani kimse kimse için şefaat edemezdi? Hani Allah'tan başka şefaat edecek yoktu?

Hiç yorum yok: