28 Şubat 2009 Cumartesi

ÖMER'İN HALİFELİĞİ DEVRİ

Ebubekir’in katipliğini Osman yapıyordu, hastalandığı vakit Osman’ı çağırtmış vasiyetini ona yazdırmıştı. Yerine halife olarak Ömer’i vasiyet etti Ömer Ebubekir döneminde başlayan Suriye’nin fethini tamamladı İran ve Irak’ı alarak Fars İmparatorluğunu yıktı. Mısır’ı fethetti. Kudüs üzerine yönelince Kudüs Müslümanların eline geçmesin diye Kudüs’e deniz yoluyla Roma’dan yardım geldi. Bu orduda Müslümanlara yenildi Kudüs kuşatıldı bir süre sonra savaş yapılmadan teslim oldu.

Ömer döneminde İslam Devleti’nin sınırları genişlemiş ve ülke eyaletlere ayrılıp her birinin başına bir vali getirilmişti.Ayrıca Beyt-ül Mal (Devlet Hazinesi) Ömer zamanında oluşturuldu. Hicri Takvim kabul edildi. İslam Devletinin asıl kurucusu Ömer’dir.Muhammed zamanında “İslam’ın Palazlanışı ve Ganimet” başlığında bahsi geçen Fedek alınmıştı bu Fedek Hurmalığı’nın geliri Muhammed’in evinin, misafirlerinin giderlerini karşılıyor ve artanı fakir fukaraya dağıtılıyordu. Fatıma babasının ölümünden sonra Fedek Hurmalığı’nın kendisine miras olduğunu söylemiştir. Ebubekir Fatıma’ya önce karşı çıkmış sonra da bir ara Fatıma’ya araziyi vermeyi düşünmüştü Ömer Ebu Bekir’e karşı çıkmış bunu verirsen Haşimoğulları güçlenir verme İslam iki başlı olmasın, demiştir. Fakat daha sonra halifeliği döneminde bu araziyi kızı Hafsa’ya vermiştir. İşte Ömer’in adaleti. Ayrıca bkz:

http://kloroben.blogspot.com/2009/02/adalet-timsali-omer.html

Bu hançerlenme olayından sonra Ömer ölüm döşeğindedir. Yerine halife olacak bir kişi değil altı halife adayı saymıştır. Ali, Osman, Talha, Zübeyir, Abdurrahman bin Avf, Sad bin Ebi Vakkas bu altısını bir eve kapatmalarını söylemiştir. Üç gün içinde aralarından birini halife seçmelerini istemiştir. Eğer dörde iki bir ayrılık olursa çoğunluğun tarafının tutulup diğer ikisinin kesilmesini eğer üçe üç ayrılık olursa Abdurrahman’ın olduğu tarafın tutulup diğerlerinin kesilmesini Eğer üç gün içinde altısından da iş çıkmazsa hepsinin kesilmesini vasiyet etti. Üç gün sonra halife Osman olacaktı.

Hiç yorum yok: